DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK ALERGENY

Poniedziałek

30.05.2016r.

 Pieczywo mieszane

z masłem, dżemem,

serem żółtym,

kiełbasą, ogórkiem,

pomidorem

Kawa zbożowa

   Kakao z miodem

 Zupa: pomidorowa z ryżem

 

 II Danie: wątróbka,

 ziemniaki, buraczki 

     

 Woda z cytryną

 

 

 Wafle ryżowe

 

 

 

Herbata owocowa

1,2,13

Wtorek

31.05.2016r.

 Pieczywo mieszane

z masłem, rzodkiewką,

ogórkiem, pasztetem.

Parówki z ketchupem

 

Herbata miętowa

    Deser jabłkowy 

     z cynamonem

 Zupa: grzybowa

 

 II Danie: klopsiki

 w sosie pomidorowym,

 ziemniaki, buraczki

 

 Kompot owocowy

 Kisiel wiśniowy 1,10,13

Środa 

01.06.2016r.

 Pieczywo mieszane

z masłem, kiełbasą, 

pasztetem, dżemem,

serkiem topionym,

ogórkiem kiszonym,

pomidorem, rzodkiewką

 

Kawa inka

        Banan 

z płatkami owsianymi

 Zupa: rosół z makaronem

 

 II Danie: żeberka ze śliwka

 i marchewką, kasza jęczmienna,

 surówka warzywna

 

 Kompot jabłkowy

 Ryż na słodko  1,2,3,13

Czwartek

02.06.2016r.

 Pieczywo mieszane

z masłem, kiełbasą śląską,

pomidorem, ogórkiem, 

pasztetem, serkiem puszystym

 

Kakao

      Pomarańcza

 Zupa: fasolowa

 

 II Danie: gulasz wieprzowy,

 kasza pęczak, ogórki kiszone

 

 Sok malinowy

 Zupa mleczna  1,2,13

Piątek

03.06.2016r.

 Pieczywo mieszane

z masłem, ogórkiem, pomidorem.

Jajecznica

Herbata owocowa

      Winogrona

 Zupa: grochowa

 

 II Danie: placki z cukrem

 

Herbata miętowa

 Budyń malinowy  1,2,3,10,13
DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK  ALERGENY

PONIEDZIAŁEK

  23.05.2016

 Pieczywo mieszane

z masłem, wędliną,

pomidorem i ogórkiem

Kakao

 Jabłko

 Zupa: grochowa

 

II Danie: pierogi z kapustą

i pieczarkami

 

Kompot jabłkowy 

 Tosty z serem 

 

 Herbata cytrynowa

 1,2,13

   WTOREK

 24.05.2016

Pieczywo mieszane

z masłem z sałatą,

ogórkiem i pomidorem.

Parówki z ketchupem

Kawa Inka

 Banan

 Zupa: brokułowa

 

II Danie: roladki schabowe,

ryż, buraczki

 

Sok malinowy

 Budyń śmietankowy  1,2,10,13

   ŚRODA

 25.05.2016

 Pieczywo mieszane 

z masłem, dżemem 

truskawkowym.

Zupa mleczna

 Marchewka

 Zupa: krupnik

 

II Danie: udko z kurczaka,

pieczone ziemniaki,

surówka warzywna

 

Woda z cytryną

 

Wafle z dżemem 

i nutellą

 

Herbata cytrynowa

 1,2,6,13

CZWARTEK

 26.05.2016

 ŚWIĘTO        

   PIĄTEK

 27.05.2016

  Pieczywo mieszane

z masłem, serkiem 

topionym, dżemem, 

jajkiem, pomidorem,

rzodkiewką

Herbata owocowa

 

 Jogurt owocowy

 Zupa: fasolowa

 

II Danie: racuchy

z cukrem pudrem 

       

 

 Woda z cytryną

 Kisiel truskawkowy  1, 2,3,10,13

 

DZIEŃ TYGODNIA

 

         ŚNIADANIE      II ŚNIADANIE               OBIAD PODWIECZOREK  ALERGENY

 Poniedziałek

16.05.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą, serkiem puszystym, 

pasztetem, ogórkiem, 

pomidorem, rzodkiewką.

 

Mleko

Gofry z dżemem

 

 

 

 

Woda

Zupa: Brokułowa,

 

 

II Danie: Bigos z ryżem

 

Woda z cytryną i miętą

      Kisiel 1,2,10,13

Wtorek

17.05.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

ogórkiem kiszonym, rzodkiewką,

pomidorem.

Parówki z ketchupem.

 

Herbata owocowa

      Pomarańcze

Zupa: Rosół z makaronem,

 

 

II Danie: Udko z kurczaka,

ziemniaki, marchewka 

na słodko

 

Kompot jabłkowy

  Wafle ryżowe

 

 

 

 Herbata z mlekiem

     

1,13

Środa

18.05.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą śląską, pasztetem,

serkiem topionym, sałatą, 

pomidorem, świeżym ogórkiem.

 

 

Kawa inka

Talerz warzywny

Zupa: Krupnik,

 

 

II Danie: Żeberka w sosie, 

kasza gryczana, surówka

warzywna

 

Sok malinowy

Kasza jaglana 

z owocami

1,2,13

Czwartek

19.05.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą, serem żółtym, 

serkiem topionym, pasztetem, ogórkiem.

Twaróg z rzodkiewką.

 

 

Kawa zbożowa

Talerz owocowo- warzywny

Zupa: Żurek,

 

 

II Danie: Gulasz z żołądków,

kasza jęczmienna, 

surówka z kapusty kiszonej

 

Woda 

Galaretka 

z bitą śmietaną

1,2,10,13

Piątek

20.05.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

dżemem z czarnej porzeczki, miodem, 

rzodkiewką, świeżym ogórkiem,

serem żółtym.

 

Zupa mleczna

 

 

Kakao

           Jogurt

Zupa: Nylonowa,

 

 

II Danie: Jajka gotowane 

w sosie pomidorowym, buraczki,ziemniaki

 

Sok malinowy

Chleb z masłem 

i dżemem

1,2,3,10,13
DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK ALERGENY

 Poniedziałek

09.05.2016r.

 Pieczywo z masłem, 

wędliną, serem, 

świeżym ogórkiem.

 

Kakao

            Monte

 Zupa: Marchwiowa

 

II Danie: Makaron 

z twarogiem

 

Kompot jabłkowy

 Tosty z serem

    i ogórkiem

 

 

 

Herbata miętowa

 1,2,3,13

 Wtorek

10.05.2016r.

 Pieczywo z masłem,

serem, ogórkiem,

pomidorem, sałatą.

Parówki z ketchupem.

 

Herbata miętowa

       Zupa mleczna 

      z makaronem

 Zupa: Jarzynowa,

 

 

II Danie: Filet z kurczaka

w sosie słodko-kwaśnym, ryż

 

 

Woda z cytryną

 

 

        Kisiel  1,2,3,13,

 Środa

11.05.2016r.

 Pieczywo z masłem,

wędliną, serkiem topionym,

pomidorem, rzodkiewką.

 

 

Herbata czarna

      Kisiel z jabłkiem

 Zupa: Ogórkowa,

 

II Danie: Schab wieprzowy,

ziemniaki, surówka z kapusty 

pekińskiej.

 

Woda z sokiem truskawkowym

     Ryż na słodko  1,2,13

 Czwartek

12.05.2016r.

 Pieczywo z masłem,

serkiem topionym,

pasztetem, wędliną, pomidorem,

rzodkiewką.

 

 

Herbata czarna

 Talerz warzywno-owocowy

 Zupa: Kapuśniak,

 

II Danie: Gulasz wieprzowy,

kasza pęczak, marchewka 

gotowana.

 

 

Sok malinowy

 Budyń czekoladowy  1, 10,13

 Piątek

13.05.2016r.

 Pieczywo z masłem,

serkiem puszystym, jajkiem,

miodem, sałatą, rzodkiewką,

pomidorem.

 

 

Kakao

          Jabłko

 Zupa: Fasolowa,

 

 

II Danie: Racuchy 

z cukrem pudrem.

 

 

Herbata miętowa

 

 Płatki kukurydziane

      z mlekiem

 1,2,3,13
DZIEŃ TYGODNIA  ŚNIADANIE   II ŚNIADANIE OBIAD   PODWIECZOREK  ALERGENY 

PONIEDZIAŁEK

02.05.2016r.

Pieczywo mieszane 

z masłem, kiełbasą, 

pasztetem, serkiem 

puszystym, 

świeżym ogórkiem, 

pomidorem.

 

 

Kawa zbożowa

 Pomarańcze

 Zupa: Buraczkowa

 

II Danie: Leczo z makaronem

 

 

 Sok malinowy

Chałka 

 

 

 

 

Herbata miętowa

 1, 2, 3, 13

 WTOREK

03.05.2016r.

(ŚWIĘTO)

         

 ŚRODA

04.05.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem, kiełbasą,

serkiem topionym,

pomidorem,

rzodkiewką

 

 

Herbata czarna 

 

Płatki owsiane

z bakaliami

 Zupa: Nylonowa z koperkiem

 

 

 

II Danie: Zapiekanka z makaronem

i sosem grzybowym

 

 

 

Woda z cytryną

 

 

 

Wafle z dżemem

i nutellą

 

 

 

 

 Herbata czarna 

z cytryną

 

 

1,2, 3,6,10,

13

 CZWARTEK

05.05.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem, kiełbasą śląską,

serkiem topionym, 

pomidorem, rzodkiewka

 

 

 

Herbata

Pomarańcze

 Zupa: Fasolowa

 

 

II Danie: Dewolaj, ziemniaki,

surówka warzywna

 

 

Sok malinowy

Kasza manna 

z sokiem owocowym

 

 

 

 

 

Woda

1, 13

 PIĄTEK

06.05.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem, jajkiem, 

serem żółtym, dżemem, miodem,

pomidorem, ogórkiem kiszonym

 

 

 Kakao

Jabłko

 Zupa: Pomidorowa z ryżem

 

 

II Danie: Naleśniki z dżemem 

jabłkowym

 

 

 

 Herbata cytrynowa

 

 

Galaretka

 1, 2, 3,13,

 

DZIEŃ TYGdODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK ALERGENY

PONIEDZIAŁEK

25.04.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem kiełbasą,

żółtym serem, pomidorem, 

pasztetem, ogórkiem.

 

Herbata miętowa

 Talerz warzywno- owocowy

Zupa: Rosół z makaronem

 

II Danie: Kluski ziemniaczano

-jaglane z sosem pomidorowym.

 

Sok owocowy

 

 

 Zupa mleczna  1, 2, 3, 13

WTOREK

26.04.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem, kiszonym

ogórkiem, pomidorem

Parówki z ketchupem.

Herbata czarna

 Wafle ryżowe

 Zupa: Fasolowa

 

II Danie: Udka z kurczaka, ziemniaki, surówka.

Kompot jabłkowy

 Galaretka  1, 10, 13

ŚRODA

27.04.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem, 

kiełbasą śląską,

serkiem puszystym, świeżym ogórkiem, rzodkiewką.

 

Kakao

 Jabłko

 Zupa: Warzywna

 

II Danie: Wątróbka z cebulką,

kluski śląskie, ogórek kiszony.

 

Herbata miętowa 

 Kluski z kaszy mannej z owocami  1,2, 13

CZWARTEK

28.04.2016r.

Pieczywo mieszane

z masłem,kiełbasą,

serkiem topionym,

pasztetem, pomidorem, 

rzodkiewką.

 

Kawa inka

 Jogurt wiśniowy

 Zupa: Grzybowa

 

II Danie: Żeberka ze śliwką, kasza pęczak,

surówka z kiszonej

kapusty.

 

Kompot owocowy

 

Tosty z serem 

i ogórkiem.

 

 

 

Woda z cytryną

 1,2, 13

PIĄTEK

29.04.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, 

jajkiem , dżemem z czarnej porzeczki, ogórkiem

kiszonym, rzodkiewką, pomidorem.

Mleko

 

 Marchewka

 Zupa: owocowa,

II Danie: pierogi leniwe.

Woda z cytryną

 Kisiel  1, 2, 3, 10
   
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Alergeny to substancje powszechnie występujące w naturalnym środowisku, które nie są toksyczne, nie mają właściwości drażniących, ale jednak u pewnej grupy osób uczulonych, tzn. mających uwarunkowaną genetycznie nadprodukcję przeciwciał IgE, powodują różne objawy chorobowe. Alergia to bardzo rozpo-wszechnione zjawisko. Około 2% dorosłych i 8% dzieci cierpi na alergię występującą po spożyciu pokarmów. Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać reakcję skóry, układu pokarmowego, oddechowego, krążeniowego -pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi oraz zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Jedyną opcją dla osób cierpiących na alergię pokarmową jest staranne unikanie alergenów. Głównym źródłem informacji dla konsumenta o obecności alergenów w produktach spożywczych są ich etykiety. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.) wymaga, aby każdy z alergennych składników wymienionych na liście alergenów był deklarowany na opakowaniu produktu. Lista ta obejmuje 14 następujących produktów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, zboża zawierające gluten (pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pekan, pistacjowe, brazylijskie, migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki oraz dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu przynajmniej 10 mg/kg lub 10 mg/l.

 

Dodatkowo rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (rozporządzenie to będzie obowiązywało od 13 grudnia 2014 r., chociaż można go dobrowolnie stosować już teraz), wymaga aby nazwa substancji lub produktu powodującego alergię lub reakcję nietolerancji była podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

 

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies,  kamut , orkisz) -  białka alergenne występująca w zbożach to prolaminy:gliadyna pszenicy, sekalina żyta, hordeina jęczmienia, awenina owsa. Niestety są to alergeny występujące powszechnie w przemyśle, trudne do wyeliminowania.

 

2. Białka mleka krowiego - około 30 różnych białek o potencjalnym charakterze alergennym stanowiących ok. 30-35 g masy w litrze. Najpopularniejsze to kazeina (w skład kazeiny wchodzą cztery różne frakcje: α S1, α S2, β i k) i białka serwatkowe (α-,β-laktoglobuliny).

 

Cząsteczka kazeiny jest odporna na działanie wysokich temperatur, ale wrażliwa na obecność proteinaz i egzopeptydaz. Łatwo ulega hydrolizie proteolitycznej podczas procesów trawiennych. Homologi kazeiny mleka krowiego występujące w mleku innych zwierząt, np. kozy czy kobyły, są w 80-90% identyczne pod względem budowy chemicznej, co wskazuje na bezzasadność wprowadzania tych rodzajów mleka do diety alergików. Pacjenci uczuleni na kazeinę są z reguły alergikami wrażliwymi na wszystkie cztery frakcje tego białka. Immunologiczna obrona organizmu wyrażająca się powstawaniem przeciwciała antykazeinowych klasy IgE wiąże się ze zjawiskiem reakcji krzyżowych pomiędzy epitopami poszczególnych frakcji kazeinowych.

 

3. Jaja - 56-61% to białko i 27-32% to żółtko. Białko jaja to głównie woda (ok. 88%) i część białkowa (ok. 10%), która stanowi najważniejsze źródło alergenów. Najczęściej uczulającym białkiem jest owotransferyna (53%), owomukoid (38%), owoalbumina (32%) oraz lizozym (15%) . Żółtko zaś składa się z wody (50%), lipidów (34%) i białka (16%). Wśród białek obecnych w żółtku jaja liwityna, która może uczulać poprzez drogi oddechowe.

 

4. Ryby - alergia na ryby jest głównie mediowana mechanizmem zależnym od IgE, głównym alergenem jest białko mięśnia ryby - parwalbumina- białko termostabilne, a więc reakcję niepo­żądaną może wyzwalać zarówno ryba surowa, jak i gotowana. U bardzo wrażliwych osób wdychanie oparów goto­wanej ryby może wywołać napad duszności astma­tycznej lub reakcję innego typu. Ryby zawierają dwa rodzaje alergenów; wspólne wszystkim rybom oraz swoiste ga­tunkowo. Około 50% osób z aler­gią reaguje na wszystkie gatunki ryb, pozostali tylko na jeden gatu­nek. Stwierdzono, że nie ma reakcji krzyżowych ryb z pokarmami spoza grupy ryb, w tym i z grupą skorupiaków. W ostatnich latach wzrosło znaczenie produktów otrzymanych ze skóry i kości rybich takich jak żelatyna rybia, które mogą nadal posiadać aktywność aler­genową  pod postacią kolagenu. Ma to szczególne znaczenie wobec użycia żelatyny rybiej do produkcji szczepionek.  Mączka rybna może być zawarta w różnych formach pożywie­nia, stanowić tak zwany ukryty alergen i tym samym utrudniać identyfikację czynnika sprawczego.

 

5. Skorupiaki - rozróżnia się ok. 30 jadalnych gatunków skorupiaków, m. in. krewetki, kraby, langusty i raki. Wyizolowano kilka białek o  silnych właściwościach alergennych pochodzących od skorupiaków (najpopularniejsza to tropomiozyna). Oszacowano, że spożycie 1÷2 krewetek średniej wielkości jest w stanie pobudzić reakcję anafilaktyczną u uczulonych osób.

 

6. Orzechy - grupa ta obejmuje orzechy rosnące na drzewach w różnych strefach klimatycznych, m.in. migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe czy pistacje i nerkowce. Stwierdzono, że alergenami są dwa białka, zidentyfikowane jako 2S albumina (homologiczna pod względem budowy z alergenem orzecha włoskiego , oraz konglutyna gamma w 60% homologiczna z konglutyną gamma nasion łubinu Lupinus albus i z białkiem 7S soi Glycine max. Obydwa alergeny migdałów reagowały krzyżowo z alergenami orzechów włoskich i laskowych. Orzechy brazylijskie także posiadają w swojej strukturze białka o potencjale alergennym. Najsilniejszym alergenem jest białko 2S albumina, o dużej zawartości metioniny.

 

7. Orzechy ziemne (arachidowe) należą do rodziny roślin strączkowych. Stanowią wartościowy składnik żywności, ale jednocześnie są popularnym źródłem wielu silnych alergenów. Około 7-10% białka ogółem zawiera substancje białkowe o stwierdzonym charakterze alergennym. Dwoma najbardziej znanymi, wyizolowanymi i scharakteryzowanymi alergenami orzechów arachidowych są białka Ara h 1 i Ara h 2. Alergia na orzechy arachidowe jest często chorobą całego życia i może powodować silne, nawet zagrażające życiu reakcje anafilaktyczne na niewielkie nawet ilości wchodzącego w skład tych orzechów białka (na przykład w niedomytych naczyniach kuchennych).

 

8. Soja – głównym scharakteryzowanym alergenem soi jest Gly m 1, białko o masie cząsteczkowej 30 kDa, występujące we frakcji 7S ekstraktu soi Alergen Gly m1 w 30% posiada identyczną budowę jak Der p1, główny alergen kurzu, który także jest proteazą tiolową. Stwierdzono również obecność innych alergenów, które oznaczono jako Gly m2, Gly m3, Gly m Bd30k. Zidentyfikowano również alergeny występujące w lecytynie sojowej, która jest stosowana powszechnie jako emulgator w procesach technologicznych przemysłu spożywczego, farmacji i produkcji kosmetyków. Lecytyna składa się głównie z fosfolipidów, aczkolwiek potwierdzono także obecność białek powodujących reakcje IgE-zależne.

 

9. Sezam - ziarna sezamu są znane jako silne alergeny, powodujące ostre reakcje u uczulonych osób z dużym ryzykiem szoku anafilaktycznego. W doustnym podaniu dawka 30 mg ziarna sezamu lub 1 - 5 ml oleju sezamowego może wzbudzić reakcję alergiczną u osób uczulonych. Zidentyfikowano do tej pory kilka alergennych protein w sezamie, są to głównie albuminy.

 

10. Dwutlenek siarki i siarczyny (E 220-228) zawarty w licznych środkach spożywczych jako konserwanty lub antyoksydanty. U niektórych ludzi siarczyny mogą wywołać zagrażające życiu reakcje nietolerancji, stany astmatyczne, pokrzywkę, obrzęk Quinckego i wstrząs anafilaktyczny. Ocenia się, że nadwrażliwość na siarczyny występuje u 5-10% astmatyków. Środki spożywcze zawierające siarczyny to: suszone owoce (morele, gruszki, brzoskwinie, ananasy, jabłka, winogrona), chrzan tarty, żel owocowy, płynna pektyna, szparagi, seler, cebula, kapusta, rzepa, pasternak – ale tylko w postaci wyrobów, suszonych, siekana cebula i czosnek, cebula w occie, wyroby ziemniaczane (czerwona mączka ziemniaczana, mrożone produkty ziemniaczane, ziemniaki cięte i siekane), wino, wino musujące kwas cytrynowy .

 

11. Gorczyca jest popularną przyprawą składającą się głownie z oleju, glikozydow i ponad 20 % białek. Białka te mogą wywołać reakcję alergiczną. Alergeny z gorczycy są ponadto białkami odpornymi na rozkład termiczny i działanie enzymów. Gorczyca bywa obecna w wielu rodzajach żywności jako zanieczyszczenie powstałe na linii produkcyjnej szczególnie w przypadkach gdy stosowano przyprawy.

 

12. Łubin- biologicznie spokrewniony z orzeszkami ziemnymi i tak jak one zawiera białka alergenne. Nasiona łubinu stosowane są w przemyśle spożywczym jako dodatek do mąk i jako wypełniacz w niektórych produktach ( np.: zup, do produkcji wyrobów czekoladopodobnych. Łubin stosuje się alternatywnie dla produktów sojowych jest też składnikiem produktów energetycznych dla sportowców.

 

13. Seler należy do najczęściej uczulających warzyw. Na tego typu uczulenie najbardziej narażone są osoby dorosłe. Rośliny z tej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski powodują występowanie reakcji krzyżowych.

14. Mięczaki, takie jak małże, kalmary, ostrygi, ślimaki oraz ośmiornice – są dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak trafiły na listę silnych alergenów ponieważ charakteryzują się silnymi objawami klinicznymi aż do zagrażających życiu.

 

 Alergeny w żywności to stosunkowo nowy problemem w systemach bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa środków spożywczych w kwestii zagrożenia jakim są alergeny, producenci są zobowiązani do precyzyjnego zarządzania ich obecnością w zakładzie. Przedsiębiorstwa powinny stosować odpowiednią politykę związaną z zawartością substancji alergennych znajdujących się na liście alergenów specyficznych, biorąc również pod uwagę oparte na ocenie ryzyka informacje dotyczące prawdopodobieństwa przypadkowej obecności składników alergennych wykorzystywanych w zakładzie produkcyjnym.

 

Przepisy prawne Unii Europejskiej do tej pory nie sprecyzowały poziomów akceptowalnych dla poszczególnych alergenów, za wyjątkiem glutenu  (20 ppm) i dwutlenku siarki (10 ppm). Nie ma bezpiecznego poziomu alergenu w produkcie, który dałby gwarancję osobie uczulonej, że po jego spożyciu nie wystąpią żadne efekty uboczne. Próba ustalenia kryteriów akceptacji dla walidacji czyszczenia jest więc rzeczą bardzo trudną. Nie można wskazać limitu, poniżej którego nie wystąpi reakcja alergiczna, ale wykorzystując dane kliniczne można spróbować założyć pewne stężenia alergenów, przy których prawdopodobieństwo reakcji będzie bardzo niskie. Drugi problem stanowią granice wykrywalności i oznaczalności metod badawczych stosowanych do oznaczania zwartości alergenów w żywności. Występuje tu ryzyko kiedy pomimo zastosowanych środków zaradczych, nadal będzie istniało pewne skończone prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej.

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W DANIACH

PONIEDZIAŁEK

18.04.2016r.

 Pieczywo z masłem,

wędliną, pasztetem,

dżemem, rzodkiewką,

ogórkiem kiszonym.

Herbata owocowa

 Sałatka owocowa

 Zupa: kalafiorowa,

II Danie: racuchy

z cukrem pudrem.

Herbata miętowa

 Budyń czekoladowy  1, 2, 3, 13,

WTOREK

19.04.2016r.

 Pieczywo z masłem,

ogórkiem kiszonym,

pomidorem, parówki

z ketchupem.

Kakao

 Mandarynka

 Zupa: pomidorowa,

II Danie: schab wieprzowy,

ziemniaki, buraczki.

Sok malinowy

 Kasza jaglana

z owocami.

Woda

 1, 2, 10,  13, 

ŚRODA

20.04.2016r.

Pieczywo z masłem,

wędliną, pasztetem, jajkiem, ogórkiem świeżym.

Herbata owocowa

 Ryż na słodko

 Zupa: grochowa,

II Danie: gulasz wieprzowy,

kasza jęczmienna,

marchewka gotowana.

Woda z cytryną

 Sałatka owocowa 1, 3, 13,

CZWARTEK

21.04.2016r.

 Pieczywo z masłem, dżemem,

serkiem puszystym, wędliną,

ogórkiem świeżym, rzodkiewką.

Herbata z cytryną

 Banan

 Zupa: żurek,

II Danie: stek mielony

w sosie, ziemniaki,

czerwona fasola

z groszkiem.

Kisiel do picia

 Płatki z mlekiem  1, 2, 10, 13, 

PIĄTEK

22.04.2016r.

 Pieczywo z masłem, serem żółtym,

miodem, ogórkiem.

Zupa mleczna

 Jogurt

 Zupa: budyniowa,

II Danie: jajka sadzone, ziemniaki,

surówka z kapusty.

Kompot wiśniowy

 Wafle ryżowe.

Woda

 1, 2, 3, 

 

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

04.04.2016r.

 Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą, pasztetem, serkiem

puszystym, ogórkiem, dżemem.

Herbata z mlekiem

 jogurt

 Zupa: ogórkowa,

II Danie: schab wieprzowy, 

ziemniaki, buraczki.

Sok malinowy

 kisiel z jabłkami

WTOREK

05.04.2016r.

 Pieczywo mieszane z masłem,

ogórkiem, pomidorem, parówki

z ketchupem.

Herbata cytrynowa

 jabłko utarte 

z marchewką

 Zupa: rosół z kluskami,

II Danie: kotlety mielone 

nadziewane pieczarkami i marchewką,

surówka warzywna.

Woda z cytryną

 ciasto marchewkowe

ŚRODA

06.04.2016r.

 Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą, pasztetem, serkiem 

naturalnym, pomidorem,

ogórkiem kiszonym, dżemem 

z czarnej porzeczki.

Kakao

 płatki owsiane 

z bakaliami

 Zupa: pomidorowa,

II Danie: wątróbka z jabłkami, ziemniaki,

surówka z kiszonej kapusty.

Kompot truskawkowo-jabłkowy

 galaretka

CZWARTEK

07.04.2016r.

 Pieczywo mieszane z masłem,

kielbasą, serkiem topionym, 

pasztetem, rzodkiewką,

ogórkiem świeżym.

Kawa zbożowa

 marchewka

 Zupa: grochowa,

II Danie: żeberka ze śliwką, kasza jęczmienna,

ogórki kiszone.

Kompot owocowy

 gofry z bitą śmietaną,

herbata z dzikiej rózy

PIĄTEK

08.04.2016r.

 Pieczywo mieszane z masłem,

serem żółtym, serkiem puszystym,

jakiem, ogórkiem, dżemem.

Kawa inka

 jabłko

 Zupa: grzybowa,

II Danie: krokiety z kapustą.

Sok cytrynowy

 chleb z masłem 

i marmoladą, herbata 

czarna

DZIEŃ TYGODNIA               ŚNIADANIE II ŚNIADANIE                      OBIAD PODWIECZOREK

  PONIEDZIAŁEK

   21.03.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą, pasztetem, pomidorem,

dżemem truskawkowym.

 

Mleko

 Brzoskwinie

z rodzynkami

Zupa: Pomidorowa z ryżem

 

II Danie: Pierogi z kapustą

i pieczarkami.

 

Kompot owocowy

 Kasza jaglana 

z owocami i orzechami

     WTOREK

    22.03.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem, 

ogórkiem kiszonym, pomidorem,

parówki na ciepło z ketchupem.

 

Kakao

   Marchewka

Zupa: Krupnik

 

II Danie: Schab wieprzowy, 

ziemniaki, surówka warzywna.

 

Galaretka do picia

          Kisiel

      ŚRODA

   23.03.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

dżemem.

Zupa mleczna.

 

Herbata czarna

     Monte

Zupa: Rosół z makaronem

 

II Danie: Klopsiki mielone, 

ziemniaki , ogórki z cebulką.

 

Kompot jabłkowo-wiśniowy

   Sałatka owocowa

   CZWARTEK

  24.03.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

pasztetem, serkiem topionym, 

serkiem puszystym, ogórkiem,

rzodkiewką.

 

Kawa zbożowa

 Jabłko utarte 

z orzechami

 Zupa:Warzywna

 

II Danie: gulasz drobiowy,

kasza gryczana, surówka

z kapusty kiszonej.

 

Sok malinowy

  Budyń śmietankowy

     PIATEK

   25.03.2016r.

Pieczywo mieszane z masłem,

serem żółtym, pomidorem,

ogórkiem.

Jajecznica.

 

Kakao

 Pomarańcze

Zupa: Nylonowa

 

II Danie: Naleśniki z dżemem jabłkowym

 

Woda z cytryną

 Chleb z masłem

 

 Czarna herbata 

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

 PONIEDZIAŁEK 

   14.03.2016r.

Pieczywo z masłem,

wędliną, serkiem topionym,

dżemem, pomidorem.

 

Kakao

        Pomarańcze

Zupa: Z fasoli szparagowej

 

II Danie: Makaron z truskawkami

 

Woda z cytryną

 Ciastka czekoladowe.

Herbata

    WTOREK 

  15.03.2016r.

Pieczywo z masłem, serem,

ogórkiem kiszonym,

parówkina ciepło

z ketchupem.

 

Kawa zbożowa

         Jabłka

Zupa: Kapuśniak

 

II Danie: udko nadziewane, ziemniaki,

surówka z kapusty pekińskiej z marchewką

.

Sok malinowy

 Kisiel z bitą śmietaną

    ŚRODA

  16.03.2016r.

Pieczywo z masłem, dżemem, jajkiem,

wędliną, pomidorem, ogórkiem.

 

Czarna herbata

Talerz warzywno -owocowy

 Zupa: Brokułowa

 

II Danie: Gołąbki, ziemniaki, buraczki

 

Kompot jabłkowo-wiśniowy

Płatki kukurudziane 

z mlekiem

   CZWARTEK

  17.03.2016r.

Pieczywo z masłem, dżemem,

serkiem puszystym, kiełbasą śląską,

pomidorem, rzodkiewką.

 

Kawa inka

      Wafle ryżowe

 

           Woda

Zupa: Ogórkowa

 

II Danie: Pizza

 

Woda z cytryną

        Galaretka

      PIĄTEK

   18.03.2016r.

Pieczywo z masłem, jajkiem,

serem żółtym, pomidorem, ogórkiem.

 

Czarna herbata

    Sałatka owocowa

 Zupa: Jarzynowa

 

II Danie: Makaron z jajkiem

 

Sok wieloowocowy

 Chleb z masłem i dżemem

 

      Herbata miętowa

DZIEŃ TYGODNIA      ŚNIADANIE II ŚNIADANIE     OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

7.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą śląską, pasztetem,

serkiem topionym, rzodkiewką,

ogórkiem.

 

Kakao

     Jogurt

ZUPA; Pomidorowa z ryżem

 

II DANIERacuchy z cukrem 

pudrem.

 

Woda z cytryną

 Ciastka czekoladowe.

  Herbata cytrynowa

WTOREK

8.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

ogórkiem, pomidorem,

parówki z ketchupem.

 

Herbata cytrynowa  

 

 Wafle ryżowe

 

     Woda

ZUPA; Fasolowa

 

II DANIE; Leczo z makaronem

.

Sok malinowy

 

          Kisiel

ŚRODA

9.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

dżemem

Zupa mleczna z płatkami

jęczmiennymi.

   Banany

ZUPA; Grochowa

 

II DANIE; Żeberka ze śliwką, 

marchew gotowana, ziemniaki.

 

Galaretka do picia

 Budyń czekoladowy

CZWARTEK

10.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

kiełbasą,serkiem puszystym,

pomidorem, dżemem truskawkowym.

 

Mleko

 Koktajl bananowy 

ZUPA; Ogórkowa

 

II DANIE; Gulasz z żołądków 

drobiowych, kasza jaglana.

 

Kompot wiśniowy

 Jabłko z marchewką

PIĄTEK

11.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

serem żółtym, serkiem puszystym,

pomidorem, ogórkiem.

 

Kawa zbożowa

   Jabłka

ZUPA; Kapuśniak

 

II DANIE; Pierogi leniwe

z bułką tartą.

 

Sok malinowy

Andruty z dżemem

i nutellą.

 

Herbata miętowa

DZIEŃ TYGODNIA              ŚNIADANIE    II ŚNIADANIE                 OBIAD    PODWIECZOREK

 PONIEDZIAŁEK

 29.02.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

pasztetem, pomidorkiem,

dżemem z czarnej porzeczki

 

Herbata z cytryną i miodem

 Jogurt

Zupa: Żurek

 

II Danie: Pierogi z kapustą

i pieczarkami 

 

Sok malinowy

Ciastka piernikowe

   WTOREK

 1.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

serkiem topionym i pomidorkiem

Parówki z ketchupem

 

Herbata owocowa

 Talerz warzywno

- owocowy

Zupa: Rosól z makaronem

 

II Danie :Schab wieprzowy,

ziemniaki, surówka warzywna

 

Woda z cytryną

Ryż na mleku

z cynamonem

  ŚRODA

 2.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem

,wędliną, serkiem puszystym,

ogórkiem i pomidorkiem,

oraz z  dżemem

 

 Kawa inka

 Jabłka tarte

 z bakaliami

Zupa:Grzybowa

 

II Danie :Spaghetti z mięsem

mielonym

 

Kompot jabłkowy

 Kisiel

  CZWARTEK

 3.03.2016

Pieczywo mieszane z masłem,

serkiem puszystm, serkiem

topionym, wędliną

Zupa mleczna z makaronem

 

Herbata owocowa 

 Banany

Zupa: Cebulowa

 

II Danie :Gulasz wieprzowy,

kasza gryczana, buraczki

 

Woda

Tosty z serem i ogórkiem

Czarna herbata

  PIĄTEK

  4.03.2016

 

Pieczywo mieszane z masłem,

żołtym serem,jajkiem,

pomidorkiem, rzodkiewką

 

Kakao

 Sałatka owocowa

Zupa: Ziemniaczana

 

II Danie :Klopsiki z jajka,

ziemniaki, surówka z marchwi

 

Kompot truskawkowy

 Płatki jęczmienne
DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE  OBIAD  PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

22.02.2016

 Pieczywo z masłem

i dżemem.

Zupa mleczna

z lanymi kluseczkami

 Jabłka

 Zupa:Kapuśniak

II Danie:Naleśniki z twarogiem

 

 Andruty z masą krówkową

Woda z cytryną

WTOREK

23.02.2016

  Pieczywo z masłem,

pasztetem, wędliną,

serkiem puszystym,

ogórkiem i pomidorkiem

Herbata cytrynowa

 Koktajl z truskawek  

 Zupa:Barszcz ukraiński

II Danie:Kurczak w płatkach

kukurydzianych, ziemniaki surówka z buraków

Sok owocowy

 Talerz warzywno - owocowy

ŚRODA

24.02.2016

  Pieczywo z masłem,

wedliną, serkiem topionym, twarożkiem ze szczypiorkiem

Kawa Inka

 Galaretka  

 Zupa:Ogórkowa

II Danie:Mielone z wątroby

w sosie śmietankowym,

surowka z marchi i jabłka

Kompot wisniowy

 Kisiel ze śmietaną

CZWARTEK

25.02.2016

  Pieczywo z masłem,

z ogórkiem kiszonym.

Parówki z ketchupem

Herbata miętowa

 Wafle ryzowe z musem jabłkowym  

 Zupa:Nylonowa

II Danie:Gulasz z łopatki,

makaron, surowka z kiszonych ogórków.

Sok malinowy

 Budyń śmietankowy

PIĄTEK

26.02.2016

  Pieczywo z masłem,

serkiem topionym,

żółtym serem,

pomidorkiem,

dżemem ze śliwek.

 

Mleko

 Pomarańcze  

 Zupa: Budyniowa z ryżem

 II Danie: Jajka sadzone, ziemniaki,surówka warzywna.

Woda z cytryną

 

 Gofry

Czarna herbata

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE             OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

15.02.2016

 

Pieczywo z masłem,

wędlina, serkiem

topionym, twarożkiem,

pomidorem

 

Herbata z cytryną

i miodem

      Jabłka

Zupa: Fasolowa

 

II Danie: Pierogi

z kapustą i pieczarkami

 

Sok malinowy

 Płatki owsiane na mleku

WTOREK

16.02.2016

 

 

Pieczywo z masłem,

pasztetem, pomidorem

 i ogórkiem kiszonym

Parówki z ketchupem,

pomidorem, dżemem

z czarnej porzeczki.

 

Kakao

   Marchewki  

Zupa: Serowa

 

II Danie: Wątróbka

z jabłkiem, ziemniaki,

surówka z kiszonej kapusty

 

Kompot jabłkowy

 Deser smietankowy

z sokiem malinowym

 

 

 

Woda

ŚRODA

17.02.2016

 

Pieczywo z masłem,

wędliną, pasztetem

pomidorem, dżemem

truskawkowym.

 

Płatki na mleku

 Jogurty owocowe  

Zupa: Grochowa

 

II Danie:Klopsiki mielone,

ziemniaki, buraczki z cebulką

 

Woda z cytryną 

 

 Kisiel wisniowy

CZWARTEK

18.02.2016

 

Pieczywo z masłem,

serkiem topionym,

kiełbasą śląską,

kiszonym ogórkiem

 

Kakao

 Chleb z nutellą  

Zupa: Jarzynowa

 

II Danie: Żołądki drobiowe,

kasza jęczmienna, surówka

z ogórków kiszonych z cebulką

 

Sok truskawkowy

 Sałatka owocowa

PIĄTEK

19.02.2016

 

Pieczywo z masłem,

jajkiem, żółtym serem

pomidorem, dżemem

śliwkowym.

 

Kakao

       Jabłka  

Zupa: Buraczkowa

 

II Danie: Makaron

ze świeżymi truskawkami

 

Herbata z cytryną

 Galaretka truskawkowa
DZIEN TYGODNIA             ŚNIADANIE

 II ŚNIADANIE   

              OBIAD   PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK  

08.02.2016

Pieczywo z masłem,

pasztetem,serkiem

topionym, kiełbasą,

pomidorem, dżemem

z czarnej porzeczki.

Kakao

   Jabłka           

Zupa: Ziemniaczana

II Danie: Bigos

z ziemniakami

 

Kompot wiśniowy

Faworki

Herbata malinowa

WTOREK

09.02.2016

Pieczywo z masłem,

kiełbasą,serem

żółtym, jajkiem,

ogórkiem świeżym, pomidorem,miodem.

Herbata czarna

 Monte

Zupa: Żurek

 

II Danie: Pulpety 

w sosie pomidorowym,

buraczki.

 

Kompot owocowy

Talerz warzywno - owocowy

ŚRODA

10.02.2016

Pieczywo mieszane

z masłem, serkiem 

puszystym, ogórkiem,

pomidorem

 

Herbata cytrynowa

 Banany

Zupa: Nylonowa

II Danie: Pierogi z kapustą

i grzybami

 

Kompot jabłkowy

Płatki z mlekiem 

CZWARTEK

11.02.2016

Pieczywo z masłem,

kiełbasą, pasztetem,

ogórkiem kiszonym,

dżemem truskawkowym,

miodem.

Kawa Inka

  Marchewki

 Zupa: Krupnik

 

II Danie: Pierś z kurczaka,

ziemniaki, surówka z kiszonej 

kapusty. 

 

Sok owocowy

 

Kaszka manna 

z sokiem malinowym

PIĄTEK

12.02.2016

Pieczywo z masłem,

serkiem topionym,

ogórkiem, pomidorem.

 

Zupa mleczna

 Pomarańcze

Zupa: Owocowa

z kaszą manną

 

II Danie: Makaron

z jogurtem

owocowym.

 

Woda z cytryną

Chleb z masłem, dżemem

porzeczkowym.

 

Herbata owocowa

DZIEŃ TYGODNIA             ŚNIADANIE  II  ŚNIADANIE                 OBIAD   PODWIECZOREK

Poniedziałek

01.02.2016

Pieczywo z masłem,

serem żółtym, 

pasztetem, kiełbasą,

ogórkiem kiszonym.

 

Kakao

  Jabłka

 Zupa: Grochowa,

II Danie: Krokiety z kapustą.

 

Sok malinowy

Tosty z serem 

i ketchupem.

 

Herbata owocowa

 Wtorek

02.02.2016

Pieczywo z masłem, 

pomidorem, serkiem

topionym, pasztetem,

parówki z ketchupem.

 

Kawa Inka

 

 Monte

 Zupa: Pomidorowa

 

II Danie: Schab wieprzowy,

ziemniaki, surówka warzywna.

 

Kompot jabłkowy

 Kisiel z sokiem 

śmietankowym

 Środa

03.02.2016

Pieczywo z masłem, wędliną,

pomidorem. 

 

Zupa mleczna

 Pomarańcze

 Zupa: Kapuśniak

II Danie: Dewolaje z masłem

 i pietruszką, ziemniaki, buraczki.

 

Galaretka do picia

 Sałatka owocowa

z rodzynkami

 Czwartek

04.02.2016

Pieczywo z masłem, kiełbasą,

serkiem topionym,pasztetem, 

pomidorem.

 

Herbata czarna

 Talerz warzywno - owocowy

Zupa: Jarzynowa

II Danie: Gulasz wieprzowy,

kasza gryczana, ogórek kiszony.

 

Sok malinowy

Pączki 

Herbata miętowa

PIĄTEK

05.02.2016

Pieczywo z masłem, pomidorem, 

serem żółtym, pastą jajeczną.

 

Kawa zbożowa

 Sałatka owocowa

 Zupa: Buraczkowa

II Danie: Ryż zapiekany

z jabłkiem.

 

Kisiel do picia 

Płatki kukurydziane

z mlekiem

DNI TYGODNIA            ŚNIADANIE    II ŚNIADANIE              OBIAD      PODWIECZOREK

 PONIEDZIAŁEK

   25.01.2016

Pieczywo z maslem,

serkiem puszystym,

wędliną, pomidorem

 

Herbata miętowa

Galaretka owocowa

Zupa: Kalafiorowa

 

II Danie: Makaron z jajkiem.

 

Woda z cytryną

    Płatki na mleku

     WTOREK

   26.01.2016

Pieczywo z maslem,

pasztetem, twarożkiem, 

pomidorem i rzodkiewką,

wędliną.

 

 

Herbata malinowa

      Jabłka

  i pomarańcze

Zupa: Rosół z makaronem

 

II Danie: Udko z kurczaka 

na kapuście kiszonej,

pure ziemniaczane.

 

Sok owocowy

     Budyń czekoladowy

     ŚRODA

   27.01.2016

Pieczywo mieszane

z masłem,

ogórkiem kiszonym,

pomidorem

Parówki z ketchupem.

 

 

Herbata rumiankowa

  Jogurt owocowy

Zupa: Zupa grzybowa

makaronem.

 

II Danie: Gulasz z żołądków 

drobiowych, kasza gryczana,

ogórek kiszony.

 

Kompot owocowy

 

 

Gofry z dżemem

 bitą śmietaną 

 

 

 

Woda z cytryną

   CZWARTEK

   28.01.2016

Pieczywo z masłem,

jajkiem,serkiem topionym,

wędliną, pomidorem.

 

Kakao

   Mandarynki

Zupa: Fasolowa

 

II Danie: ziemniaki,

schab wieprzowy,

surówka ze świeżej

kapusty.

 

Sok malinowo-cytrynowy

Kisiel z sokiem budyniowym

     PIĄTEK

   29.01.2016

Pieczywo z masłem, 

serkiem puszystym, 

pomidorem.

 

Jajecznica z cebulką

 

Herbata malinowa

     Jabłka

Zupa: Nylonowa

 

II Danie: Jajka gotowane

w sosie pomidorowym, 

ziemniaki, surówka z kiszonej

kapusty.

Kompot owocowy

 

 

Chleb z masłem, nutellą,

dżemem truskawkowym

 

 

Herbata koperkwa

DNI TYGODNIA

      ŚNIADANIE   II ŚNIADANIE             OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

 18.01.2016

Pieczywo z masłem,

serkiem puszystym,

pasztetem, pomidorem, 

ogórkiem.

 

Kakao

 Mandarynki

Zupa: Pomidorowa

 

II Danie: Makaron

z twarogiem

 

Woda z cytryną

 

Ciastka piernikowe

 

 

 

Herbata owocowa

WTOREK

19.01.2016

Pieczywo z masłem,

pomidorem,

serkiem topionym,

ogórkiem kiszonym,

parówki z ketchupem.

 

Herbata

 Sałatka owocowa

Zupa: Jarzynowa

 

II Danie: Ziemniaki,

gołąbki w kapuście 

w sosie pomidorowym

 

Sok malinowy

Kisiel z  jabłkiem

ŚRODA

20.01.2016

Pieczywo z masłem,

wędliną.

Zupa mleczna

z kluseczkami.

 Jabłka

Zupa: Krupnik

 

II Danie: Wątróbka drobiowa,

ziemniaki, surówka

z kiszonej kapusty.

 

Kompot owocowy

Galaretka wiśniowa

CZWARTEK

21.01.2016

Pieczywo z masłem,

twarożkiem, pomidorem,

ogórkiem, wędliną.

 

Bawarka

 Monte 

Zupa: Ogórkowa

 

II Danie: Ziemniaki,

żeberka, surówka

z marchewki i jabłka.

 

Sok pomarańczowy

 

 

Andruty z masą

krówkową,dżemem

 

 

Herbata miętowa

PIĄTEK

22.01.2016

Pieczywo z masłem,

serem żółtym,

ogórkiem.

 

Herbata malinowa

 Pomarańcze

Zupa: Jarzynowa

 

II Danie: Pierogi z twarogiem.

 

Kompot jabłkowy

 

Chleb z maslem

i dżemem

 

Czarna herbata

DZIEN TYGODNIA             ŚNIADANIE   II ŚNIADANIE                        OBIAD     PODWIECZOREK

 PONIEDZIAŁEK

  11.01.2016

Pieczywo z masłem,

serkiem puszystym,

pasztetem,

ogórkiem, pomidorkiem.

 

Kakao

         Jabłka

  Zupa: Pomidorowa

 

  II Danie: Makaron z twarogiem

 

  Kompot jabłkowy

   Ciastka piernikowe

      Czarna herbata 

    WTOREK

  12.01.2016

Pieczywo z masłem,

miodem,serkiem

topionym,

pomidorkiem.

 

Parówki z ketchupem

 

Herbata z cytryną

    Pomarańcze

 Zupa: Ziemniaczana

 

 II Danie:  Ziemniaki, roztrzepaniec

 z kurczaka, marchewka na kótko

 

 Sok owocowy

     Płatki z mlekiem

 

      ŚRODA

  13.01.2016

Pieczywo z masłem, wędliną,

dżemem z czarnej porzeczki,

żółtym serem, pomidorkiem.

 

Kawa Inka

     Marchewki

 Zupa: Ogórkowa

 

 II Danie: Ziemniaki, pieczeń rzymska

 z jajkiem, surówka ze świeżej kapusty.

 

 Woda z cytryną i listkiem mięty

        Kisiel wiśniowy

    CZWARTEK

   14.01.2016

Pieczywo z masłem,wędliną,

pasztetem,

serkiem puszystym,

pomidorkiem.

 

Kawa zbożowa

    Mandarynki

 Zupa: Krupnik

 

 II Danie: Kasza gryczana,

 gulasz wieprzowy, ogórek kiszony

 

  Sok owocowy

 Chleb z masłem i dżemem

    Herbata cytrynowa

      PIĄTEK

  15.01.2016

Pieczywo z masłem,

pastą z jajka i twarogu,

 żółtym serkiem, dżemem

 

Bawarka

        Jabłka

 Zupa: Owocowa

 

 II Danie: Ziemniaki, jajka sadzone,

 surówka z kiszonej kapusty

 

 Kompot jabłkowy

    Waffle z nutellą

   Herbata z cytryną